Pulsni oksimetar

cybernet Blog Comments Off on Pulsni oksimetar

Vrednost  zasićenosti krvi kiseonikom je pokazatelj  trenutnog stanja organizma  i moguće ga je jednostavno izmeriti. Pulsni oksimetar  je senzor koji brzo i neagresivno  meri   saturaciju arterijske  krvi kiseonikom.  Kod odraslih se stavlja na kažiprs a kod novorodjenčadi na petu.Rezultati su iskazani u procentima i prikazuju se na displeju. Paralelno se mere i vrednosti pulsa  i prikazuju se kao mali dijagram  srčanog rada na displeju.

Promene u radu srca ili u disanju  menjaju zasićenost krvi kiseonikom. Ovo je naročito značajno u urgentnim stanjima  praćenim krvarenjima sa vitalnom ugroženošću gde se brzo treba orijentisati  o mogućem nastanku hipovolemijskog  šoka. Usled cirkulatornog šoka u ovim stanjima nema dovoljnog snabdevanja tkiva kiseonikom i brzo dolazi do hipoksije i  pretnje od smrtnog ishoda.

Saturacija krvi kiseonikom se meri i u hroničnim stanjima  kao što su kardiovaskularne bolesti, opstruktivna bolest pluća, napadi bronhijalne astme ili laringitisa, oštećenje  kapilara na donjim ekstremitetima kod dijabetesa, poremećaji spavanja praćeni povremenim prestankom disanja, strah kod fobija neuroze srca  itd.

Značajna je i promena zasićenosti krvi kiseonikom  i u nekim ekstremnim  fiziološkim  uslovima kao što je naprimer penjanje  planinara na velike visine.Taj nedostatak se  ispoljava kao glavobolja ili grčevi u trbuhu.Jedno od merenja ove vrste uradjeno je prilikom penjanja grupe alpinista planinarskog društva „Pobeda „ iz Beograda   na  vrh Akonagvu u Meksiku.Na visini od 2850 m  vrednosti  saturacije su se kretale  od 91%, puls=92- 90%,puls= 68.

Parametri zasićenosti krvi kiseonikom (SpO2)  izražavaju se u procentima i kreću se od 35%-99%. Vrednosti pulsa (PR) kreću se od 30-240 otkucaja srca/min ( BPM- beats per minute).